Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου
Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Φεβρουαρίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/02/2012 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)
Αυτό το Μήνα..
Μεγάλη δραστηριότητα θα εμφανίσουν οι πλανήτες αυτό το μήνα, ειδικότερα ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Δίας αλλά και ο αμυδρός Ουρανός που θα κάνει την εμφάνισή του κοντά στον λαμπρότερο των πλανητών. Μια άξια παρατήρησης (και δύο μικρότερες) βροχή διαττόντων και ενδιαφέρουσες συνευρέσεις της Σελήνης με διάφορα ουράνια σώματα στη διάρκεια του μήνα. Κι’ ακόμη, πλειάδα χειμωνιάτικων αστερισμών που θα συνοδεύσει τις βραδινές εξορμήσεις μας: Ο Πήγασος δύει και ο Λέοντας ανατέλλει τα κρύα βράδια του Φεβρουαρίου. Η Μεγάλη και Μικρή Άρκτος παρούσες ενώ ο Ωρίωνας βρίσκεται πια στο νότιο ορίζοντα με τον Ταύρο και τις Πλειάδες ακριβώς από πάνω του. Οι Δίδυμοι βρίσκονται επάνω αριστερά του Ωρίωνα και ανάμεσα στους Διδύμους και τον Λέοντα, στον ανατολικό ορίζοντα, ο αστερισμός του Καρκίνου. Στο κέντρο του το αστρικό σμήνος Μ44 (Κυψέλη). Ο μεγάλος Ηνίοχος ψηλά στον ουρανό. Κοιτώντας μέσα από αυτό τον αστερισμό στην πραγματικότητα βλέπουμε προς την σπειροειδή δομή του Γαλαξία γνωστή ως σπείρα Ωρίωνα (ανάμεσα στις γαλαξιακές σπείρες Τοξότη και Περσέα), επομένως αυξάνει δραματικά και η πυκνότητα των άστρων και των αστρικών σμηνών που μπορείτε να δείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Βόρεια του Ηνιόχου η Καμηλοπάρδαλις, δυτικά ο Περσέας, ανατολικά ο Λυγξ και νοτιοανατολικά οι Δίδυμοι.
Εικ Σπειρες: Η σπειροειδής δομή του Γαλαξία μας όπως εικάζεται από τους επιστήμονες στη βάση των μέχρι τώρα παρατηρήσεων.
Βροχές Διαττόντων
Στις 8 Φεβρουαρίου κορυφώνεται η βροχή διαττόντων α-Κενταυρίδες, που διαρκεί από τις 28 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου, με περίπου 6-25 γρήγορα μετεωροειδή ανά ώρα. Μια ακόμη βροχή διαττόντων Ηνιοχοϊδες αποτελείται από λίγα λαμπρά μετεωροειδή και παρατηρείται μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 23 Φεβρουαρίου.
Η καλύτερη βροχή διαττόντων του μήνα είναι οι δ-Λεοντίδες. Η Γή μπαίνει σε αυτό το νέφος διαττόντων (των οποίων η προέλευση παραμένει άγνωστη) στις 5 Φεβρουαρίου και εξέρχεται στις 19 Μαρτίου. Οι δ-Λεοντίδες κορυφώνονται στις 26 Φεβρουαρίου, με περίπου 5 διάττοντες την ώρα που κινούνται με 24 χλμ το δευτερόλεπτο. Το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τους θα βρίσκεται στην «πλάτη» του Λέοντα, ανάμεσα στα άστρα Zosma (δ Λέοντος) και Algeiba (γ Λέοντος).
Πλανήτες
Ευτυχή πλανητική συνύπαρξη θα αποτελέσει στις 9 Φεβρουαρίου η κοινή εμφάνιση του λαμπρότερου πλανήτη στον ουρανό, της Αφροδίτης, με έναν από τους αμυδρότερους πλανήτες (για τον γήινο παρατηρητή), τον Ουρανό. Ο τελευταίος, με αστρονομικό μέγεθος 5.9 (ορατός με κιάλια ή τηλεσκόπιο), θα βρεθεί μόλις 18 δευτερόλεπτα τόξου (το μισό πλάτος του μικρού σας δακτύλου) αριστερά της Αφροδίτης, στο νοτιο-ανατολικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα. Με τα κιάλια ο Ουρανός θα σας φανεί σαν μακρινό άστρο (ή ακόμη και δορυφόρος της Αφροδίτης), αλλά με ένα τηλεσκόπιο θα μπορέσετε ευκολότερα να διακρίνετε την χαρακτηριστική γαλαζοπράσινη χροιά του.
Το ίδιο βράδυ, ένα δίωρο μετά την προσέγγιση των δύο πλανητών, θα ανατείλει ο Άρης και χαμηλά δεξιά του η Σελήνη (δύο μέρες μετά την πανσέληνο). Ο κόκκινος πλανήτης θα είναι αρκετά λαμπρός με αστρονομικό μέγεθος -0.8, (λαμπρότερος από τα κοντινά άστρα Βασιλίσκο και Αρκτούρο) και θα συνεχίζει να φωτίζεται σε όλη τη διάρκεια του μήνα καθώς οδεύει προς αντίθεση (δηλ. στην αντίθετη πλευρά με αυτή του Ήλιου ως προς τη Γη) νωρίς τον Μάρτιο. Η φαινόμενη διάμετρος του Άρη είναι 13 δευτερόλεπτα τόξου, αρκετά μεγάλη ώστε με ένα τηλεσκόπιο να διακρίνουμε τα νέφη και τους παγωμένους πόλους του.
Ο Δίας θα μετακινείται προς δυσμάς κάθε βράδυ, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την Αφροδίτη, και οι δύο λαμπροί πλανήτες θα συναντηθούν στον ουρανό τον Μάρτιο.
Ο Κρόνος ανατέλλει γύρω στα μεσάνυκτα και μεσουρανεί τις πρώτες πρωινές ώρες, δίνοντας κατάλληλη ευκαιρία για φωτογράφηση στον σχετικά ήρεμο, χωρίς ατμοσφαιρικές αναταράξεις, ουρανό εκείνων των ωρών.
Ο Ποσειδώνας, τέλος, θα είναι εξαιρετικά αμυδρός με αστρονομικό μέγεθος 7.9. Θα δύει λίγο μετά τη δύση του Ήλιου, και σύντομα θα βρεθεί σε σύζευξη με τον Ήλιο.
Εικ Πλανητες: Στις 25 Φεβρουαρίου, δείτε μετά το ηλιοβασίλεμα στο δυτικό ορίζοντα, την ημισέληνο να ευθυγραμμίζεται με την Αφροδίτη (αστρονομικό μέγεθος -4) και τον Δία (αστρ. μέγεθος -2). Χαμηλά στον ορίζοντα και ο Ερμής (αστρ. μέγεθος -1).
Σελήνη
Πανσέληνος στις 7 Φεβρουαρίου, Τελευταίο Τέταρτο στις 14 και Νέα Σελήνη στις 21 Φεβρουαρίου. Στις 11 Φεβρουαρίου η Σελήνη θα βρεθεί στο Περίγειο (367.922 χλμ) και στις 27 Φεβρουαρίου στο Απόγειο (404.863 χλμ.) Στις 25 Φεβρουαρίου η ημισέληνος θα βρεθεί κοντά στην Αφροδίτη και στις 27 κοντά τον Δία, δύο όμορφες ευκαιρίες για φωτογράφηση. Στις 28-29 Φεβρουαρίου η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στις Πλειάδες (πάνω από τον Δία).
.
Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στις Πλειάδες.
2 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στον Αλδεμπαράν.
7 Φεβρουαρίου: Πανσέληνος. Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος Κυψέλη. Ο Ερμής σε ανώτερη σύνοδο με τον Ήλιο, περνάει στον βραδινό ουρανό.
8 Φεβρουαρίου: Βροχή διαττόντων α-Κενταυρίδες. Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο. Ο Κρόνος γίνεται ανάδρομος και το φεγγάρι του Ιαπετός σε μέγιστη απομάκρυνση.
9 Φεβρουαρίου: Η Αφροδίτη και ο Ουρανός πλησιάζουν κατά 18¨.
10 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη 0.3ο βορειοδυτικά του Ουρανού.
11 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη στο Περίγειο (367.922 χλμ).
12 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στον Στάχυ και τον Κρόνο.
14 Φεβρουαρίου: Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης.
15 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στον Αντάρη.
19 Φεβρουαρίου: Ο Ποσειδώνας σε σύνοδο με τον Ήλιο.
21 Φεβρουαρίου: Νέα Σελήνη.
25 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη 3ο βόρεια της Αφροδίτης.
27 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στον Δία. Η Σελήνη στο Απόγειο (404.863 χλμ.)
29 Φεβρουαρίου: Η Σελήνη κοντά στις Πλειάδες.
Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Φεβρουαρίου, κοιτώντας βόρεια, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/02/2012 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)
Πηγές:
http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1202.html
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/
http://www.moonwise.co.uk/year/
http://www.findyourfate.com/astrology/year2012/sky2012.html
http://users.sch.gr/mdogram/
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html
http://www.jodrellbank.manchester.ac.uk/astronomy/nightsky/
Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm
Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου