Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα Μάιος 2012
Γράφει η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου


Εικ. Ουρανος: Ο ουρανός του Μαίου για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/05/2012 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

 Αυτό το Μήνα..

Ο καιρός έχει πια ζεστάνει και μας επιτρέπει να απολαύσουμε ton όμορφο ανοιξιάτικο νυκτερινό ουρανό, με τους θερινούς αστερισμούς να κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά. Το πρώτο άστρο του Θερινού Τριγώνου, ο Βέγκα ανατέλλει  μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα στον ανατολικό ορίζοντα και μετά από 1-2 ώρες ανατέλλουν και τα άλλα δύο άστρα του Τριγώνου. Όπως πάντα και αυτό το μήνα θα έχουμε παρέλαση πλανητών τους οποίους θα επισκεφθεί διαδοχικά η Σελήνη. Τρεις βροχές διαττόντων συνωστίζονται τις πρώτες ημέρες του μήνα, αλλά δυστυχώς η λαμπρή Σελήνη των ημερών θα δυσκολέψει σημαντικά την παρατήρησή τους. Εκτός από τις νύκτες και οι μαγιάτικες  ημέρες παρουσιάζουν αστρονομικό ενδιαφέρον. Ειδικά μία από αυτές, η 20η Μαίου  οπότε από αρκετά μέρη του κόσμου θα γίνει ορατή η δακτυλιοειδής έκλειψη του Ήλιου. Κι’ ακόμη, αυτό το μήνα η πανσέληνος θα συμπέσει με το περίγειο, με αποτέλεσμα να έχουμε την κοντινότερη και λαμπρότερη Σελήνη των τελευταίων 100 χρόνων, από τον Ιανουάριο του 1912! 

Εικ. Σμηνος : Επικάλυψη του αστρικού σμήνους Κυψέλη (Μ67) από την ημισέληνο, την 26η Μαίου (Credit: Stellarium/IM).Ηλιακή Έκλειψη
Όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, ευθυγραμμισμένη ακριβώς με τα δύο ουράνια σώματα αλλά πιο κοντά στη Γη απ’ ότι συνήθως, δεν μπορεί να κρύψει όλο τον ηλιακό δίσο και έτσι αντί για μια πλήρη έκλειψη έχουμε το σχηματισμό μιας δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης. Ένας φωτεινός δακτύλιος παραμένει γύρω από τη σκιά της Σελήνης θυμίζοντας ότι πίσω της «κρύβεται» ο Ήλιος.  Η έκλειψη της 20ης Μαίου ξεκινά πάνω από τη νότια Κίνα, από εκεί στη νότια Ιαπωνία, κατόπιν μεταφέρεται στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και από εκεί στις νότιες ΗΠΑ. Αυτή είναι μια σχετικά στενή λωρίδα Γης από την οποία μπορούμε να δούμε την δακτυλιοειδή έκλειψη. Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτή τη «διαδρομή» της έκλειψης αλλά εκτός της λωρίδας θα βλέπουν μια μερική ηλιακή έκλειψη, και το μέγεθος της επικάλυψης του ηλιακού δίσκου εξαρτάται από το πόσο κοντά στη λωρίδα ολικότητας βρίσκονται. Ο κατάλληλος τουριστικός προορισμός αυτή την άνοιξη για να απολαύσετε την δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη θα είναι το Τόκυο, όπου το φαινόμενο θα έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια!

Η σελίδα με πληροφορίες για την έκλειψη στον ιστοχώρο της NASA:
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2012Jun04P.pdf


Βροχές Διαττόντων

Οι βροχές διαττόντων σημειώνονται στα αρχές αυτού του μήνα, γύρω από την Πανσέληνο, κάτι που είναι ατυχές γιατί δύσκολα θα φανούν οι αμυδροί διάττοντες να διασχίζουν τον ουρανό μέσα στο σεληνόφωτο.
Την Πρωτομαγιά κορυφώνονται οι φ-Βοωτίδες, μια βροχή διαττόντων που διαρκεί από τις 16 Απριλίου ως τις 12 Μαίου. Το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Βοώτη και Ηρακλή ψηλά στον ανατολικό ουρανό. Περιμένουμε περίπου 6 μετεωροειδή την ώρα, σχετικά γρήγορα και λαμπρά.
Στις 3 Μαίου κορυφώνονται οι α-Σκορπίδες, μια σχετικά αμυδρή βροχή διαττόντων με φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο στο όριο μεταξύ Ζυγού και Σκορπιού.
Στις 5 Μαίου η Γη θα περάσει μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Χάλεϋ. Ο κομήτης έχει περίοδο περίπου 76 ετών και το τελευταίο πέρασμά του από την κοσμική γειτονιά μας ήταν το 1986. Η Γη μπαίνει στο νέφος αυτών των μετεωροειδών την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, την οποία «διασχίζει» για 4 περίπου εβδομάδες. Η βροχή διαττόντων που προκύπτει για τους γήινους παρατηρητές είναι οι η-Υδροχοίδες, με το φαινόμενο ακτινοβόλο σημείο τους στον αστερισμό του Υδροχόου. Το βράδυ της κορύφωσης, την 5η Μαίου, περιμένουμε μέχρι και 30 διάττοντες την ώρα, αν και η Πανσέληνος θα επηρεάσει αρνητικά το φαινόμενο οπότε μόνο οι λαμπρότεροι διάττοντες θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι

.


Εικ.Εκλειψη: Εικόνα δακτυλιοειδούς έκλειψης από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hinode που λήφθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2011. Το Hinode είναι μια Ιαπωνική αποστολή σε συνεργασία με άλλες μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων οι NASA και ESA. (Credit: Hinode/XRT).


 Πλανήτες
Η Αφροδίτη θα είναι και πάλι η βασίλισσα του ουρανού μετά το ηλιοβασίλεμα. Για όσους διαθέτουν τηλεσκόπιο η Αφροδίτη αυτή την εποχή μοιάζει με ημισέληνο, παρ’ όλα αυτά έχει τον μεγαλύτερο φαινόμενο δίσκο από όλους τους πλανήτες. Στις 6-8 Μαίου η Αφροδίτη θα περάσει πολύ κοντά στο λαμπρό άστρο El Nath στον αστερισμό του Ταύρου. Στις 22 Μαίου Αφροδίτη και Σελήνη θα δημιουργήσουν ένα όμορφο ζευγάρι μετά το ηλιοβασίλεμα. Στις 28 Μαίου η Σελήνη θα συναντήσει τον κόκκινο Άρη στον αστερισμό του Λέοντα και σταδιακά θα πλησιάσει τον Κρόνο την τελευταία ημέρα του μήνα. Ο Δίας ανατέλλει στους Ιχθείς, και περνάει πίσω από τον Ήλιο (ανώτερη σύνοδος) στις 13 Μαίου. Θα πάψει να είναι ορατός ως το τέλος του μήνα, οπότε θα ανατέλλει 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος μεσουρανεί γύρω στα μεσάνυκτα, στον αστερισμό της Παρθένου . Οι δακτύλιοί του σχηματίζουν γωνία 13ο με τη νοητή γραμμή που συνδέει τον πλανήτη με το γήινο παρατηρητή. Μέχρι το 2018 θα οι δακτύλιοι θα βρίσκονται και πάι σε πλήρη θέα.  Ο μακρινός Ουρανός ανατέλλει λίγο πριν τον Ήλιο, στους Ιχθείς, και μπορεί κανείς να τον δει με ένα καλό ζευγάρι κιάλια. Ο Ποσειδώνας, αμυδρός και μικρός, ανατέλλει αρκετές ώρες πριν τον Ήλιο, και κατά την ανατολή του θα βρίσκεται ήδη ψηλά στο νοτιοανατολικό ορίζοντα, στον αστερισμό του Υδροχόου.

 
 Εικ. Κρονος: Την 20η Μαίου, με ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να δούμε τον Κρόνο και 5 από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του, παρατήρηση που ενισχύεται ιδιαίτερα από την έλλειψη σεληνόφωτος

  Σελήνη
 Πανσέληνος την 6η Μαίου, η μεγαλύτερη του έτους, καθώς η Σελήνη βρίσκεται και στο περίγειό της (356.955 χλμ.) αυτή την ημέρα. Αυτός ο συνδυασμός θα δώσει σημαντικά φαινόμενα παλίρροιας. Τελευταίο Τέταρτο την 12η Μαίου. Στις 19 Μαίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειο (406.448 χλμ). Στις 20 του μήνα θα έχουμε νέα Σελήνη, καθώς ο δορυφόρος μας βρίσκεται μεταξύ Γης και Ήλιου και έτσι παραμένει αόρατος για τον γήινο παρατηρητή. Αυτή τη φορά τα τρία ουράνια σώματα θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα σχηματίζοντας μια δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη. Στις 28 Μαίου η Σελήνη θα μπει στο Πρώτο Τέταρτο.
 
  Εικ.Σεληνη : Σύγκριση του δίσκου της Πανσελήνου στο περίγειο και στο απόγειο. Αυτό το μήνα η Πανσέληνος στο περίγειο θα έχει φαινόμενο δίσκο με γωνιακή διάμετρο μεγαλύτερη από 33 δευτερόλεπτα τόξου. Θα είναι  μεγαλύτερη κατά 12% από όταν βρίσκεται στο απόγειο, δηλαδή η φαινόμενη επιφάνεια της Σελήνης θα είναι κατά 30% μεγαλύτερη! (Credit: IM).

Αναλυτικό Αστρονομικό Ημερολόγιο
1 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Άρη.
4 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Στάχυ (Παρθένος) και τον Κρόνο.
5 Μαίου: Κορύφωση της βροχής διαττόντων η-Υδροχοίδες.
6 Μαίου: Πανσέληνος (η μεγαλύτερη του έτους). Η Σελήνη στο περίγειο (356.955 χλμ).
7 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Αντάρη.
12 Μαίου: Τελευταίο τέταρτο Σελήνης. 
13 Μαίου: Ο Δίας σε ανώτερη σύνοδο με τον Ήλιο, περνάει στον πρωινό ουρανό.
19 Μαίου: Η Σελήνη στο απόγειο (406.448 χλμ).
20 Μαίου: Νέα Σελήνη. Δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη.
22 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στην Αφροδίτη.
26 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στο αστρικό σμήνος Κυψέλη (Μ67) με μερική επικάλυψη του σμήνους. 
27 Μαίου: Ο Ερμής σε ανώτερη σύνοδο με τον Ήλιο, περνάει στο νυκτερινό ουρανό. 
28  Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο. Τελευταίο Τέταρτο Σελήνης.
31 Μαίου: Η Σελήνη κοντά στον Κρόνο. 
Εικ. Οριζοντας: Ο ορίζοντας του Μαίου, κοιτώντας δυτικά, για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Αθήνας (15/05/2012 21:00 UTC). (Credit: http://space.about.com)

Πηγές:

http://www.synapses.co.uk/astro/monthnxt.html
http://stargazing.suite101.com/             
http://www.astronomynow.com/sky_charts.html
http://stardate.org/nightsky/almanac/
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy_calendar_current.html
http://www.mmo.org/astronomy/this-months-sky.html
http://www.space.com/spacewatch/new_sky_calendar.html
http://www.skymaps.com/downloads.html
http://www.skymaps.com/articles/n1205.html                           
http://transientsky.wordpress.com/
http://www.arksky.org/
http://space.about.com/od/computerresources/tp/    
http://www.moonwise.co.uk/year/
http://www.findyourfate.com/astrology/year2012/sky2012.html 
http://users.sch.gr/mdogram/
http://www.spaceagepub.com/calendar/downrange.html
http://www.jodrellbank.manchester.ac.uk/astronomy/nightsky/
http://www1.cadc-ccda.hia-iha.nrc-cnrc.gc.ca/cadcbin/meetings/getMeetings.py?year=2012
http://spaceconferencenews.blogspot.com/2012/05/upcoming-events-for-may-2012.html 

Ο ουρανός της εβδομάδας και από το: http://www.skyandtelescope.com/
Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm

Εφαρμογές Java και εικονικά εργαλεία για την αναπαραγωγή του νυκτερινού ουρανού από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκεστε:
http://space.about.com/library/weekly/blskymaps.htm
http://www.oras.org/stargazer/applet.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου