Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018




Η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας ) στο Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM  

            


                 
                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 3&4 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου   το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM   που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ(ΠΑΝΕΚΦΕ) και το European SchoolNet   με σκοπό  την  ανάδειξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση της Πληροφορικής, των Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) έτσι όπως σταδιακά διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 64 ομιλίες και 16 εργαστήρια από ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς σε θέματα όπως:    
·         Εκπαιδευτική Ρομποτική
·         Εκπαιδευτική Καινοτομία
·         Εκπαιδευτική Πολιτική και STEM
·         Παρουσιάσεις καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM)
·         Σενάρια διδασκαλίας μαθημάτων με την αξιοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM)
·         Αξιοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) στη διδασκαλία μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
·         Εκπαιδευτικά Λογισμικά STEM
·         Ελεύθερο Λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ) και καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής Μαθηματικών και Πληροφορικής.
Το Παράρτημα Σαλαμίνας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος πήρε μέρος στο Συνέδριο παρουσιάζοντας δυο Εργαστήρια στο πεδίο της Αστρονομίας. Τα εργαστήρια είχαν τον τίτλο << Ιδιοκατασκευές Μέτρησης και απλά Όργανα Παρατήρησης του Ουρανού>> και περιελάμβαναν δυο κατασκευές.
  1. Κατασκευή Μετρητού Ύψους Αστέρων .
  2. Σχεδιάζοντας την Τροχιά ενός Κομήτη.
Στο πρώτο εργαστήριο αναφέρθηκε πως μπορούμε  να κατασκευάσουμε με απλά υλικά ένα όργανο για να μετρούμε το ύψος των αστεριών από τον τοπικό μας ορίζοντα και ιδιαίτερα του Πολικού Αστέρα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αστρονομία..
Στο δεύτερο εργαστήριο έγινε σχεδίαση της έλλειψης στο επίπεδο τονίζοντας ότι οι τροχιές των Κομητών όπως και των πλανήτων  είναι κυρίως ελλειπτικές με διαφορετικές εκκεντρότητες. Επίσης έγινε αναφορά στους τρεις νόμους του Kepler και στην συμβολή τους στη θεμελίωση της Ουράνιας Μηχανικής.
Τα δυο εργαστήρια παρουσιάστηκαν από τον κο Κώστα Ραπατζίκο πρόεδρο του Παραρτήματος Σαλαμίνας και την Εκπαιδευτικό κα Ράνια Λάμπου μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος και εκτελέστηκαν από τους επιμορφούμενους  με μεγάλο ενθουσιασμό.
Τα projects των κατασκευών πάρθηκαν από το βιβλίο << Στοιχεία Αστρονομίας –Αστροφυσικής και Διαστημικής >> τεύχος 4ο των κκ Χ. Ξενάκη και Σ. Σπανού από τις εκδόσεις της Εταιρείας μας.
Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση.
Ευχαριστούμε τον κο Κ. Παπαδήμα για την αποδοχή της συμμετοχής μας.
Ευχαριστούμε το μέλος μας κα Χρυσάνθη Αταμιάν για την βοήθεια της στις κατασκευές.
Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που στηρίζετε τις Δράσεις μας.

                                                Με τιμή για το Δ.Σ
      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κ. ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ                                                                  ΙΣ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
























   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου