Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

















                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Αστρόφιλοι, Αγαπητοί Συνδημότες  η  Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος ( Παράρτημα Σαλαμίνας ) σας προσκαλεί στην Παρατήρηση της μεγαλύτερης Πανσελήνου της Χρονιάς και της ακολουθούμενης Ολικής Έκλειψης Σελήνης στις 27-9-15 Ημέρα Κυριακή  και Ώρα 22:00 στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων .
Η Πανσέληνος αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για Αστρονομικούς και Ιστορικούς λόγους. Πρώτον έχουμε Υπερπανσέληνο δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται σε φάση Πανσελήνου και ταυτόχρονα στο περίγειο με αποτέλεσμα ο δίσκος της να είναι μεγαλύτερος και φωτεινότερος. Επίσης ταυτόχρονα έχουμε και ολική Έκλειψη Σελήνης συνδυασμός μερικώς σπάνιος , συνέβη το 1982 και θα επαναληφθεί το 2033.
Δεύτερον η Πανσέληνος αυτή παρουσιάζει Ιστορικό ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την Ναυμαχία της Σαλαμίνας 29-9-480 π.χ. όπου και τότε είχαμε λαμπερή  παρουσία Σελήνης στον Ουρανό  όπως μαρτυρούν οι Ιστορικές πηγές .
Για τους παραπάνω λόγους το Παράρτημα μας επέλεξε τον συγκεκριμένο τόπο για Παρατήρηση αυτού του φαινομένου τιμώντας την Επέτειο της Ναυμαχίας με τον δικό του τρόπο.
Χρόνοι Πραγματοποίησης  του Φαινομένου της Έκλειψης

 ( Πρωϊνός Ουρανός Δευτέρας 28-9-15 )    
Αρχή Έκλειψης : 04.07π.μ
Μέγιστο ολικής Έκλειψης : 05.47π.μ
Τέλος ολικής Έκλειψης : 06.23π.μ

Λόγω της πολύωρης Παρατήρησης , θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας όσοι επιθυμούν να παραμείνουν μαζί μας -περιμένοντας την Έκλειψη -  θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ελαφριά τροφή , Νερό και χοντρό μπουφάν.






                                              Με Τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κ. ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ                                                          Σ . ΡΑΠΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου